Dependența de alcool

Ce este dependența de alcool

Dependența de alcool este un model de consum dăunător de alcool, definit prin prezența a trei sau mai multe zone majore de depreciere legate de alcool care apar în aceleași 12 luni. Aceste zone pot include toleranță sau retragere, petrecerea unei mari cantități de timp folosind substanța, revenirea la utilizare, în ciuda consecințelor fizice sau psihice adverse și încercări repetate nereușite de a controla aportul de alcool.

Abuzul de alcool este diagnosticat atunci când alcoolul este utilizat în situații periculoase fizice (de exemplu, conducere). Abuzul de alcool diferă de dependența de alcool prin faptul că nu include toleranță și retragere sau un model de utilizare compulsivă; mai degrabă, este definit de consecințele negative ale utilizării repetate. Abuzul de alcool se poate transforma în dependența de alcool, iar tiparele inadaptive ale consumului de alcool pot include o utilizare mare continuă, intoxicația de weekend sau binges intercalate cu perioade de sobrietate.

Simptome și cum se manifesta

A.Dependența de alcool.

Toleranța este un fenomen apărut la un consumator, care cu timpul necesită cantități mai mari de alcool pentru a obține același efect. Dezvoltarea toleranței, mai ales a toleranței marcate, indică de obicei dependență. Toleranța ușoară pentru alcool este frecventă, dar toleranța severă, cum ar fi cea posibilă cu opioide și barbiturice, este neobișnuită. Toleranța variază foarte mult în rândul persoanelor. Dependența poate deveni evidentă la pacientul tolerant numai atunci când acesta sau ea este obligată să înceteze consumul de alcool și apar simptome de sevraj.

B.Abuzul de alcool.

Utilizarea cronică a alcoolului care poate duce la dependență, toleranță sau retragere. În general, majoritatea oamenilor reduc cantitatea de alcool pe care o consumă atunci când sunt chestionați.

Implicații pe termen lung

O data ajuns în circulația sangvină alcoolul ajunge în toate aparatele și sistemele organismului provocând leziuni directe și indirecte pe termen lung, unele cu caracter ireversibil. Scopul terapiilor este menținerea prelungită a abstinenței totale. Recidivele sunt frecvente. Tratamentul inițial necesită detoxifiere, în condiții de internare, dacă este necesar, și tratamentul oricăror simptome de sevraj. Tulburările mentale coexistente trebuie tratate atunci când pacientul este abstinent.

Clasic, scopul terapiei este menţinerea prelungită a abstinenţei totale, acesta constituind un scop medical pe care îl vom discuta şi comenta ulterior prin perspectivă complexă a unei abordări sistemice, No addict  a alcoolismului, o abordare tridimensională, bio-psiho-socială.

Primul pas in reabilitare

Se recomandă ca evaluarea psihiatrică inițială a unui pacient cu tulburare legată de  consum de alcool să includă și o măsurare cantitativă pentru a detecta prezența abuzului de alcool și a evalua gravitatea acestuia (eventual teste uzuale, rapide și ușor de administrat cum ar fi AUDIT sau CAGE).De asemenea, dat fiind frecvența crescută a co-dependențelor, evaluarea psihiatrică inițială a unui pacient cu tulburare legată de consumul de alcool include evaluarea consumului curent și în trecut al tutunului și a alcoolului, precum și orice utilizare necorespunzătoare a altor substanțe, inclusiv medicamente prescrise sau fără prescripție medicală.

Abordarea No addict – plan de tratament

APA (Asociația Americană de Psihiatrie)  recomandă ca pacienții cu tulburări de consum de alcool să aibă un plan de tratament cuprinzător și centrat pe persoane, care să includă tratamente nonfarmacologice și farmacologice bazate pe dovezi.

Tratamentul iniţial necesită după caz detoxifierea, de regulă în spital precum şi tratamentul oricăror simptome de sevraj. Tulburările mentale coexistente trebuie tratate atunci când pacientul devine abstinent.

Atenție: La consultații sau când se face terapie individuală, dacă pacientul vine la o ședință sub influența alcoolului, sesiunea nu poate fi organizată și va fi reprogramată după obținerea abstinenței.

Pentru a putea fi ajutat în cadrul Clinicii No addict pacientul trebuie să recunoască că are o problemă legată de alcool. Negarea severă ar trebui să fie depășită înainte ca pacientul să coopereze în căutarea tratamentului. Adesea, acest lucru necesită colaborarea familiei, prietenilor, angajatorilor și a altor persoane apropiate. Este posibil ca pacientul să fie nevoit să fie confruntat cu pierderea potențială a carierei, a familiei și a sănătății dacă continuă să bea.

S-a utilizat psihoterapia individuală, dar terapia de grup poate fi mai eficientă.

Terapia de grup poate fi, de asemenea, mai acceptabilă pentru mulți pacienți care percep dependența de alcool ca o problemă socială decât o problemă psihiatrică personală.

Clinica No addict colaborează cu grupuri de suport (ACAR Don Orione) și organizează și grupuri pentru persoanele și familiile cu probleme legate de alcool. Specialiștii noștri au experiență de peste 15 ani în gestionarea grupurilor și catalizarea schimbării stilului de viață pentru probleme legate de alcool.

Consiliere, intervenții scurte și intervenții psihosociale. Acestea sunt adesea necesare și foarte eficiente. Terapia familială ar trebui să se concentreze pe descrierea efectelor consumului de alcool asupra altor membri ai familiei. Pacienții trebuie să fie îndrumați să renunțe la percepția dreptului lor de a putea bea și să recunoască efectele dăunătoare asupra familiei.

Farmacoterapie

În cadrul abordării No addict recomandăm cele mai eficiente și sigure tratamente într-o manieră personalizată și în conjuncție cu intervenții psiho-sociale, consiliere, psihoterapie sau alte metode inovative moderne. Câteva dintre medicamentele utilizate specific sunt:

  • Naltrexona. Acest agent scade pofta de alcool, probabil prin blocarea eliberării de opioide endogene, ajutând astfel pacientul să atingă obiectivul abstinenței prin prevenirea „ridicării” asociate cu consumul de alcool. O doză de 50 mg (1 comprimat)o dată pe zi este recomandată pentru majoritatea pacienților.

Evoluăm împreună! Cu fiecare pas. Scrie-ne!
    Consultații
    online