Dependența de jocuri video / gaming addiction

Ce este dependența de jocuri video

Dependența de jocuri video este caracterizată de un tipar de comportament de joc persistent sau recurent („jocuri digitale” sau „jocuri video”), care pot fi online (adică prin Internet) sau offline, manifestate prin:

  • control pierdut asupra jocurilor (de exemplu debutul, frecvența, intensitatea, durata, terminarea, contextul);
  • creșterea priorității jocurilor de noroc în măsura în care jocurile au prioritate față de alte interese de viață și de activități zilnice;
  • continuarea sau escaladarea jocurilor, în ciuda apariției unor consecințe negative.

Simptome și cum se manifesta

Tulburarea de joc nu este pur și simplu de ore petrecute în fața unui ecran, în ciuda preocupărilor în rândul părinților /partenerului.

A nu îți face sarcinile la serviciu sau tema pentru acasă pentru a rămâne online nu se ia în considerare – dar abandonul școlar sau un loc de muncă pentru a continua tragerea gloanțelor virtuale da.

Autorii sugerează că există o distincție importantă între angajamentul pasionat (cineva entuziast și concentrat asupra jocurilor) și patologia (cineva cu o boală / dependență). Faptul că persoană este în dificultate (distressed) cu jocurile sale poate fi factorul cheie care distinge cele două.

Implicații pe termen lung

Probleme uriașe legate de adicția la jocuri regăsim nu doar la noi sau în Europa ci și în Asia de sud-est. De exemplu, în China mai multe persoane au murit după ce au jucat nonstop câteva zile. Este celebru cazul din 2014 și a fost intens mediatizat al unei tinere de 27 de ani care și-a pierdut viața în fața calculatorului după o sesiune prelungită de gaming de peste 10 ore fără întrerupere.

Vă imaginați că unii gameri poartă scutece pentru a evita pauzele de toaletă? De asemenea, nu puține sunt cazurile de părinți speriați și disperați de-a dreptul care își trimit copiii în adevărate lagăre de detoxifiere digitală, unde sunt complet smulși din lumea virtuală în care s-au scufundat de ani de zile.

Și mass-media socială este plină de adevărate cârlige psihologice. Cu predilecție adolescenții, cu creierul lor încă insuficient maturizat, sunt deosebit de vulnerabili.

Snapchat, prin sistemul de streak-uri, recompensează conversațiile continue – platformele ne încurajează să ne scufundăm în anumite activități și să rămânem online. Între unul și patru la sută dintre jucători au riscul apariției unei tulburări de joc, potrivit lui Mark Griffiths de la Universitatea Nottingham Trent.

Primul pas in reabilitare

Un prim colocviu/consult inițial cu un specialist No addict pentru etalarea problemelor și stabilirea împreună a planului de management terapeutic este recomandat.

Abordarea No addict – plan de tratament

La Clinica No addict, planul general este de reintroducere în lumea reală, care trebuie făcută în etape pentru a ușura tranziția. Este un proces de desensibilizare, cu pași mici care trebuie făcuți, care vor genera un sentiment de succes și o mai mare stimă de sine. Acolo unde predomină problemele de identitate, elementele de succes ale identității pe Internet ar trebui să fie caracterizate și ar trebui să existe o discuție deschisă despre integrarea acestora în lumea reală. Terapia trebuie privită ca un proces plin de satisfacții care ajută pacientul să obțină în viața reală ceea ce a fost disponibil doar pe Internet. Acest lucru este în concordanță cu principiile de consolidare a comunității în înlocuirea recompenselor substanței utilizate cu recompense mai naturale și adecvate social.

Cu pacienții compulsivi, terapeutul  No addict își poate asuma responsabilitatea pentru comportamentul compulsiv și poate ameliora anxietatea pacientului. Tratamentul cu medicamente pentru apariția tulburării obsesiv-compulsive și / sau anxietate poate fi de ajutor.

În mod clar, tratarea anxietății, a psihozelor și a tulburărilor legate de alcool/substanțe care apar simultan este probabil să ajute la susținerea recuperării din implicarea altora semnificative și este esențială pentru susținerea recuperării și reintegrării în lumea reală. Antrenamentul  abilităților sociale poate fi de asemenea util.

Evoluăm împreună! Cu fiecare pas. Scrie-ne!




    Consultații
    online