Dependența de sex

Ce este dependența de sex

Dependența de sex  denumită și tulburarea hipersexuală descrie o condiție de fantezii și comportamente sexuale recurente și intense care provoacă stress, sunt utilizate în mod necorespunzător pentru a face față evenimentelor stresante sau stărilor emoționale disforice, nu pot fi reduse voluntar și pot risca sau provoca vătămări pentru sine sau pentru alții; aceasta este văzută ca fiind potențial legată de tulburările de control al impulsurilor.

Au fost propuse cel puțin două versiuni diferite ale dependenței de sex, modelate după seturi de criterii pentru tulburările de consum de substanțe și operaționalizând analogii de toleranță (necesitând o cantitate crescută sau intensitate de stimulare în timp pentru același efect) și retragere.

Persoanele caută în mod repetat mulțumirea sexuală, adesea în mod pervers (de exemplu, exhibiționism). Aceștia nu sunt capabili să își controleze comportamentul și s-ar putea să nu simtă sentimente de vinovăție după un episod de comportament.

Simptome și cum se manifesta

Ca și criterii propuse pentru dependența sexuală (Carnes et al. 2012)  sunt trei sau mai multe dintre următoarele simptome:

  • Eșecul recurent de a rezista impulsurilor de a se angaja într-un comportament sexual specific.
  • Angajarea frecventă în comportamente sexuale într-o măsură mai mare sau pe o perioadă mai lungă de timp decât cea prevăzută.
  • Dorință persistentă sau eforturi nereușite de a opri, reduce sau controla comportamentele sexuale.
  • Perioada de timp petrecută în obținerea sexului, a fi sexuală sau a recupera din experiența sexuală.
  • Preocuparea cu comportament sexual sau activități pregătitoare.
  • Angajarea frecventă în comportament sexual atunci când este de așteptat să îndeplinească obligații profesionale, academice, casnice sau sociale.
  • Continuarea comportamentului sexual, în ciuda cunoașterii existenței unei probleme sociale, financiare, psihologice sau fizice persistente sau recurente care este cauzată sau exacerbată de comportament.
  • Necesitatea de a crește intensitatea, frecvența, numărul sau riscul comportamentelor sexuale pentru a obține efectul dorit sau efectul diminuat cu comportamente sexuale continue la același nivel de intensitate, frecvență, număr sau risc.
  • Renunțarea sau limitarea activităților sociale, profesionale sau recreative din cauza comportamentului sexual.
  • Distress, anxietate, neliniște sau iritabilitate dacă nu se pot angaja în comportament sexual.

Implicații pe termen lung

Rapoartele implică constant impulsivitate, obsesii și compulsivitate ca probleme centrale în sex addiction. Multe tulburări psihice au una sau mai multe dintre aceste caracteristici. Impulsivitatea este o caracteristică de bază a ADHD, tulburărilor bipolare și tulburărilor de consum de substanțe.

De asemenea sunt descries rate mari de depresie, anxietate și tulburări de personalitate asociate.

Primul pas in reabilitare

Pentru adicția de sex îl reprezintă consultul cu un specialist No addict pentru decelarea fenomenului, implicațiile și stabilirea planului de management therapeutic, în conformitqate cu abordarea multidimensională No addict.

La Clinica No addict punctăm de la început nevoiea de o evaluare atentă pentru a defini problema de prezentare. Domeniile standard de revizuit includ

  • Prezentarea actuală și istoricul: A precipitat ceva vizita?
  • Exact ce face pacientul, cu ce frecvență și în ce circumstanțe pentru a defini comportamente sexuale compulsive?
  • Care este sexul și vârsta partenerilor implicați cu individul?
  • Care este dezvoltarea comportamentului – din copilărie până în prezent?
  • Care este experiența persoanei cu abuzuri sexuale, abuzuri fizice și traume fizice ale capului sau ale altor copii ca copil?
  • Când au fost simptomele sau stresul cel mai rău?
  • Ce a ajutat la reducerea severității simptomelor sau a suferinței în trecut?

Ca și în cazul tulburărilor de consum de substanțe, persoanele care se prezintă pentru tratamentul de dependență de sex – sex addiction pot avea o motivație limitată pentru tratament, în special dacă sunt raportate de un partener sau mandatate de o instanță. Astfel, determinarea și sporirea motivației poate fi un element important al tratamentului. După căutarea unei înțelegeri amănunțite a simptomelor, este important să se stabilească dacă există sau nu victimizare în istorie. Unele forme de comportament sexual compulsiv (de exemplu, molestarea copiilor) sunt activități raportabile legal; alții expun pacientul la risc de arest (de exemplu, exhibiționism). Încă alții cresc riscurile individuale de infecție sau violență fizică. Toate trebuie să fie empatice, dar evaluate cu atenție în orice evaluare extinsă.

În plus, este crucială revizuirea atentă a modurilor în care  a afectat domeniile de funcționare. Aceasta începe cu revizuirea amănunțită a istoricului medical (în special a bolilor cu transmitere sexuală), a antecedentelor și a modelului de angajare, implicarea cu alcool și droguri (inclusiv nicotină și canabis) care pot fi utilizate înainte, în timpul și după comportamente sexuale compulsive, istoricul detaliat al problemelor legale (indiferent dacă acuzat formal sau condamnat sau nu), calitatea relațiilor cu familia, prietenii și persoanele intimate (dacă există) și funcționarea sănătății mintale, inclusiv atât condiții diagnostice psihiatrice, cât și sub-prag de dispoziție, anxietate și tulburări cognitive. Aceste informații auxiliare oferă indicații puternice dacă comportamentele care indică dacă problemele sex addiction sunt localizate sau sunt generalizate pe mai multe domenii de funcționare pentru individ.

Tratamentul apare deseori în contextul consumului de substanțe comorbide sau al tulburărilor psihiatrice. În schimb, clinicianul se confruntă cu o sarcină complexă de a grupa rezultatele relevante din literatura psihiatrică, studii mici și rapoarte de observație, pentru a ajunge la o abordare bio-psiho-socială informată despre dovezi. Există unele dovezi că pentru persoanele cu caracteristici obsesive-compulsive puternice, medicamentele utilizate pentru a trata tulburările obsesive-compulsive pot ameliora simptomele, în special inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS).

De asemenea, în Clinica No addict utilizăm antagoniști opioizi, terapii cognitive-comportamentale și consiliere specific pentru pacienții cu sex addiction.

Evoluăm împreună! Cu fiecare pas. Scrie-ne!




    Consultații
    online