Dependența de benzodiazepine

Ce este dependența de benzodiazepine

Dependența de benzodiazepine se dezvoltă numai după cel puțin câteva luni de utilizare zilnică, dar persoanele variază foarte mult în acest sens. Mulți pacienți de vârstă mijlocie încep să ia benzodiazepine pentru insomnie sau anxietate, devin dependenți și apoi caută mai mulți medici care să le prescrie. Sedativele – hipnoticele sunt utilizate ilicit pentru efectele lor euforice, pentru a crește efectele altor medicamente depresive pentru SNC (de exemplu, opioide și alcool) și pentru a tempera efectele excitant și producătoare de anxietate ale stimulanților (de exemplu, cocaină).

Simptome și cum se manifesta

Următoarele semne și simptome pot fi observate atunci când terapia cu benzodiazepină este întreruptă; ele reflectă revenirea simptomelor de anxietate originale (recurență), agravarea simptomelor de anxietate originale (revenire) sau apariția de noi simptome (retragere adevărată):

  • Tulburări ale stării de spirit și ale cogniției
  • Anxietate, reținere, disforie, pesimism, iritabilitate, ruminație obsesivă și idei paranoice
  • Tulburări ale somnului
  • Insomnie, ciclul modificat de somn-veghe și somnolență în timpul zilei

Semne și simptome fizice – tahicardie, tensiune arterială crescută, hiperreflexie, tensiune musculară, agitație / neliniște motorie, tremor, mioclonus, dureri musculare și articulare, greață, corion, diaforeză, ataxie, tinitus și convulsii grand mal.

Tulburări perceptuale – hiperacuzie, depersonalizare, vedere încețoșată, iluzii și halucinații.

Implicații pe termen lung

Sedativele – hipnoticele sunt utilizate ilicit pentru efectele lor euforice, pentru a crește efectele altor medicamente depresive SNC (de exemplu, opioide și alcool) și pentru a tempera efectele excitate și producătoare de anxietate ale stimulanților (de exemplu, cocaină).

Complicația majoră a intoxicației sedative, hipnotice sau anxiolitice este supradozajul, cu SNC asociat și depresie respiratorie. Deși intoxicația ușoară nu este în sine periculoasă (cu excepția cazului în care pacientul conduce vehicule sau utilaje), trebuie luată în considerare întotdeauna posibilitatea unei supradoze ascunse. Letalitatea benzodiazepinelor este scăzută și supradozajul a fost redus prin utilizarea antagonistului specific benzodiazepinei flumazenil în urgență.

Intoxicația sedativă, hipnotică sau anxiolitică este similară cu intoxicația cu alcool, dar reacțiile agresive idiosincratice sunt mai puțin frecvente. Aceste medicamente sunt adesea administrate cu alți depresori ai SNC (de exemplu, alcool), care pot produce efecte aditive. Retragerea la BZD este periculoasă și poate duce la delir sau convulsii.

Primul pas in reabilitare

Se recomandă ca evaluarea psihiatrică inițială a unui pacient cu tulburare legată de consum de benzodiazepine să fie complexă și riguroasă cu calcularea dozelor echivalente.

De asemenea, dat fiind frecvența crescută a co-dependențelor, evaluarea psihiatrică inițială a unui pacient cu tulburare legată de consumul de BZD include evaluarea consumului curent și în trecut al tutunului și a alcoolului, precum și orice utilizare necorespunzătoare a altor substanțe, inclusiv medicamente prescrise sau fără prescripție medical.

Abordarea No addict – plan de tratament

În Clinica No addict pentru tratamentul tulburărilor legate de consumul de BZD aplicăm cele mai moderne terapii într-o abordare holistică care combină personalizat modularea farmacoterapiei, consilierea individuală și familială cu psihoterapiile pentru obținerea celor mai bune rezultate.

În cadrul Clinicii No addict recomandăm trecerea la benzodiazepină cu acțiune mai lungă pentru retragere (de exemplu, diazepam, clonazepam); uneori recomandăm stabilizarea medicamentului pe care pacientul l-a luat sau asupra fenobarbitalului. După stabilizare, reducem individualizat doza în a doua sau a treia zi și evaluăm răspunsul, ținând cont că simptomele apar mai curând după scăderea benzodiazepinelor cu perioade de înjumătățire scurtă de eliminare (de exemplu, lorazepam) decât după scăderi la cei cu mai multă jumătate de eliminare (de exemplu, diazepam).

Reducem apoi doza în continuare la fiecare câteva zile, dacă este tolerat. La nevoie utilizăm medicamente auxiliare, dacă este necesar – carbamazepină, antagoniști ai receptorilor β-adrenergici, valproat, clonidină și antidepresive sedative.

Intervențiile psihologice oferite de Clinica No addict pot ajuta pacienții în detoxifierea de b enzodiazepine și în gestionarea pe termen lung a anxietății.

Evoluăm împreună! Cu fiecare pas. Scrie-ne!




    Consultații
    online