Dependența de marijuana – cannabis

Ce este dependența de marijuana – cannabis

Dependența de marijuana este dată de consumul de Canabis, fiind cel mai utilizat drog ilegal din lume, cu aproximativ 19 milioane de utilizatori în 2012. Cannabis sativa este o plantă din care provine canabisul sau marijuana. Toate părțile plantei conțin canabinoizi psihoactivi, dintre care Δ-9-(THC) este principalul euforiant activ (mulți alți canabinoizi activi sunt probabil responsabili pentru alte efecte variate). Uneori, THC purificat este, de asemenea, abuzat. Canabinoizii de obicei se fumează (joint), dar pot fi mâncați (debutul efectului este întârziat, dar se pot ingera doze foarte mari).

Ca multe alte substanțe, consumul de marijuana în rândul adolescenților este asociat cu performanțe academice mai scăzute, niveluri mai scăzute de realizare educațională și ocupațională și psihopatologie comorbidă. În plus, consumul de marijuana în rândul adolescenților a fost asociat cu o funcționare cognitivă mai slabă.

Simptome și cum se manifesta

Încetarea consumului zilnic de canabis duce la simptome de sevraj în termen de 1 până la 2 săptămâni de la încetarea. Acestea includ iritabilitate, nervozitate, anxietate, insomnie, vis deranjat sau viu, scăderea apetitului, pierderea în greutate, starea de spirit depresivă, neliniște, dureri de cap, frisoane, dureri de stomac, transpirație și tremur.

Tulburarea psihotică indusă de canabis este diagnosticată în prezența unei psihoze induse de canabis. Tulburarea psihotică indusă de canabis este rară; ideația paranoidă tranzitorie este mai frecventă.

Intoxicația cu canabis. Când se fumează canabis, efectele euforice apar în câteva minute, atinge un maxim în 30 de minute și durează 2 până la 4 ore. Efectele motorii și cognitive pot dura 5 până la 12 ore. Printre simptome se numără euforie sau disforie, anxietate, suspiciune, râs nepotrivit, distorsiune în timp, retragere socială, judecată afectată și următoarele semne obiective: injecție conjunctivală, apetit crescut, gură uscată și tahicardie. De asemenea, provoacă o hipotermie dependentă de doză și o sedare ușoară. Adesea folosit cu alcool, cocaină și alte medicamente. Poate provoca depersonalizare și, mai rar, halucinații. Mai frecvent provoacă iluzii ușoare persecutorii, care rareori necesită medicamente. În doze foarte mari, poate provoca delir ușor cu simptome de panică sau psihoză canabisă prelungită (poate dura până la 6 săptămâni).

Delir de intoxicație cu canabis. Se caracterizează prin afectarea marcată a sarcinilor de cunoaștere și performanță.

Implicații pe termen lung

Multe rapoarte indică faptul că consumul de canabis pe termen lung este asociat cu atrofie cerebrală, sensibilitate la convulsii, leziuni cromozomiale, defecte la naștere, reactivitate imună deteriorată și dregregarea ciclurilor menstruale. Persoanele care consumă canabis zilnic de-a lungul săptămânilor până la luni sunt cel mai probabil să devină dependente.

Utilizarea pe termen lung poate duce la anxietate sau depresie și un sindrom amotivațional apatic. Boala respiratorie cronică și cancerul pulmonar sunt riscuri pe termen lung secundare inhalării hidrocarburilor cancerigene. Rezultatele testelor urinare pentru THC sunt pozitive până la 4 săptămâni după intoxicație.

Tulburări cognitive. Utilizarea pe termen lung a canabisului poate produce forme subtile de afectare cognitivă în funcțiile cognitive superioare ale memoriei, atenției și organizării și în integrarea informațiilor complexe.

Sindromul amotivațional. Este asociat cu consumul de canabis greu pe termen lung și este descris ca devenind apatic și anergic, de obicei câștigă în greutate și pare slăbit.

Primul pas in reabilitare

Îl reprezintă prezentarea la specialist și explorarea împreună a problematicii legate de consumul de cannabinoide. De asemenea, în cadrul consultului inițial se discută și despre mituri, adevăr și fals în percepția publică legată de consumul de iarbă.

Abordarea No addict – plan de tratament

În cadrul clinicii No addict suntem pregătiți să explorăm holistic consumul de marijuana – tip, doză, modalitate de consum, nocivitate, efecte pe termen lung etc., găsind împreună cele mai bune soluții pentru tulburările legate de consum.

Tratamentul consumului de canabis se bazează pe aceleași principii ca și tratamentul altor substanțe de abuz – abstinență și sprijin constant atât din partea specialiștilor   cât și a familiei. De obicei, nu este necesar tratamentul intoxicației.

Anxioliticele pot fi utile pentru anxietate și antipsihotice pentru halucinații sau iluzii.

De asemenea, consilierea de specialitate și psihoterapia reprezintă repere importante în parcursul de schimbare a stilului de viață.

Pot fi utile timostabilizatoarele, hipnotice non-bzd, trazodona etc. pentru simptomatologia supraadăugată.

Evoluăm împreună! Cu fiecare pas. Scrie-ne!




    Consultații
    online