Plan terapeutic

La Clinica No addict, ca plan terapeutic promovăm o abordare holistică, în care gestionarea abuzului sau dependenței implică abstinență și tratamentul pe termen lung se bazează adesea pe crearea de suporturi sociale adaptive și rezolvarea problemelor, strategiile psihofarmacologice administrând, în general, retragerea, înlocuirea efectelor de substanță antagonizante pentru dependență sau medierea mecanismelor poftei și a recompenselor.

Creierul
Adicția este o boală complexă, dar tratabilă, care afectează funcția și comportamentul creierului.
Substanțele modifică structura și funcția creierului, rezultând modificări care persistă mult după încetarea consumului de substanțe. Acest lucru poate explica de ce persoanele care utilizează substanțe sunt expuse riscului de recidivă chiar și după perioade lungi de abstinență și în ciuda consecințelor potențial devastatoare.
PERSONALIZARE
Niciun singur tratament nu este potrivit pentru toată lumea.
Tratamentul variază în funcție de tipul de substanță și de caracteristicile pacienților. Ajustarea tratamentului, intervențiilor și serviciilor la problemele și nevoile particulare ale unei persoane este esențială pentru succesul său final în revenirea la funcționalitatea optima în familie, locul de muncă și societatea.
ACCESIBILITATE
Tratamentul trebuie să fie ușor disponibil.
Deoarece persoanele cu adicții pot fi nesigure cu privire la începerea tratamentului, având serviciile disponibile în momentul în care oamenii sunt pregătiți pentru tratament este esențial. Pacienții potențiali pot fi pierduți dacă tratamentul nu este imediat disponibil sau ușor accesibil. Ca și în cazul altor boli cronice, cu cât tratamentul este oferit mai devreme în procesul bolii, cu atât este mai mare probabilitatea de a avea rezultate pozitive.
ADAPTARE ȘI ADECVARE
Un tratament eficient se ocupă de nevoile multiple ale individului, nu doar de dependența lui.
Pentru a fi eficient, tratamentul trebuie să abordeze substanța sau utilizarea jocurilor de noroc a individului și orice problemă medicală, psihologică, socială, vocațională asociată. De asemenea, este important ca tratamentul să fie adecvat vârstei, sexului, etniei și culturii individuale.
CONSECVENȚĂ
Păstrarea tratamentului pentru o perioadă adecvată de timp este esențială.
Durata corespunzătoare pentru o persoană depinde de tipul și gradul problemelor și nevoilor pacientului. Cercetările indică faptul că majoritatea persoanelor dependente au nevoie de cel puțin 3 luni de tratament pentru a-și reduce sau stopa în mod semnificativ utilizarea substanțelor sau a jocurilor de noroc și că cele mai bune rezultate apar cu durate mai lungi de tratament. Recuperarea din dependență este un proces de lungă durată și necesită frecvent mai multe episoade de tratament. La fel ca în cazul altor boli cronice, pot apărea recidive și ar trebui să semnalizeze necesitatea reintegrării sau ajustării tratamentului.
TERAPIA ȘI SUSȚINEREA
Psihoterapiile - inclusiv consilierea individuală, familială sau de grup - sunt printre cele mai utilizate forme de tratament.
Aceste terapii pot implica abordarea motivației pacientului de a se schimba, oferind stimulente pentru abstinență, construind abilități pentru a rezista la alunecare sau recădere, înlocuind activitățile legate de dependență cu activități constructive și plină de satisfacții, îmbunătățind abilitățile de rezolvare a problemelor și facilitând o mai bună interpersonală relații. De asemenea, participarea la terapia de grup și la alte programe de susținere în timpul și după tratamentul medical poate ajuta la menținerea abstinenței.
ABORDARE COMPLEXĂ - 360
Medicamentele sunt un element important de tratament pentru mulți pacienți, în special atunci când sunt combinate cu consiliere și psihoterapii.
Îngrijirea bazată pe dovezi susține că medicamentele îmbunătățesc semnificativ ratele de remisie atât pentru tulburarea de utilizare a jocurilor de noroc, cât și pentru multe tulburări de consum de substanțe. Adesea, cele mai bune abordări includ combinarea atât a farmacoterapiei, cât și a diferitelor psihoterapii și a altor abordări psihosociale.
CONTINUITATE ȘI ADAPTARE
Planul de tratament al unei persoane trebuie evaluat continuu și modificat, după caz, pentru a se asigura că acesta satisface nevoile sale în schimbare.
Un pacient poate necesita diferite combinații de servicii și componente de tratament pe parcursul tratamentului și recuperării. Pe lângă consiliere sau psihoterapie, un pacient poate necesita medicamente, servicii medicale, terapie de familie, instrucțiuni pentru părinți, reabilitare profesională și / sau servicii sociale și legale. Pentru mulți pacienți, o abordare continuă de îngrijire oferă cele mai bune rezultate, intensitatea tratamentului variind în funcție de nevoile în schimbare ale unei persoane.
DIAGNOSTIC DUAL
Multe persoane cu adicții au și alte tulburări mintale.
Deoarece tulburarea de utilizare a substanței și tulburarea jocurilor de noroc - ambele sunt tulburări mentale. Pacienții care prezintă o afecțiune ar trebui să fie evaluați pentru cealaltă. Și atunci când apar aceste probleme, tratamentul trebuie să se adreseze ambelor, inclusiv prin utilizarea medicamentelor.
MANAGEMENTUL SEVRAJULUI
Managementul medical al sevrajului este doar prima etapă a tratamentului pentru dependență și singur nu face prea mult pentru a schimba consumul de droguri /alcool pe termen lung.
Deși managementul medical al sevrajului poate gestiona în siguranță simptomele fizice acute ale sevrajului și poate, pentru unii, deschide calea către un tratament eficient pe termen lung pentru dependență, singur este mai rar suficient pentru a ajuta persoanele dependente să obțină abstinența pe termen lung. Astfel, pacienții trebuie încurajați să continue tratamentul medicamentos după remiterea sevrajului. Strategiile de îmbunătățire motivațională și de stimulare, începute la prezentarea inițială a pacientului, pot îmbunătăți implicarea ulterioară în tratament.
MONITORIZARE
Consumul de droguri/alcool în timpul tratamentului trebuie monitorizat, deoarece pot apărea și recăderi în timpul tratamentului.
Deoarece adicția este o boală, remisia ca și recidiva pot apărea, iar o bună asistență medicală include monitorizarea ambelor. Știind că consumul lor de droguri /alcool este monitorizat poate fi un stimulent puternic pentru pacienți și îi poate ajuta să reziste nevoilor de a utiliza droguri/alcool. Monitorizarea oferă, de asemenea, o indicație timpurie a revenirii la consumul de droguri/alcool, semnalând o posibilă necesitate de a ajusta planul de tratament al unei persoane pentru a răspunde mai bine nevoilor sale

La Clinica No addict cunoaștem derivate din experiență, dar și prin prisma ultimelor achiziții științifice pe plan mondial faptul că cele mai bune rezultate se obțin combinând terapiile biologice cu psihoterapia.

De exemplu, pentru terapia cognitiv-comportamentală utilizată în Clinica No addict, câteva dintre elementele majore ale intervenției includ:

  • monitorizare stării de spirit și a factorilor care influențează dispoziția.
  • creșteri sistematice realizabile în activități plăcute pentru menținerea sau îmbunătățirea stării de spirit și pentru prevenirea apariției simptomelor depresive în urma încetării.
  • tehnici cognitive de autogestionare pentru reducerea gândurilor negative și pentru creșterea gândurilor pozitive.
  • Tehnica ABC pentru identificarea și provocarea gândurilor deformate, depresive.
  • Instruirea de asertivitate folosind exerciții de modelare, joc de rol și teme, inclusiv situații care implică presiune socială la fum. Aceste elemente de tratament sunt încorporate cu ușurință în programele de încetare a comportamentului și pot fi utile pentru cei cu antecedente de tulburare depresivă recurentă.

Specialiștii noștri

depresia, anxietatea, schizofrenia, demența, adicții comportamentale, tulburare bipolară, insomnia, adicții comportamentale plan terapeutic

DR. OVIDIU ALEXINSCHI

MEDIC PRIMAR PSIHIATRU

Coordonator programe No addict

depresia, anxietatea, schizofrenia, demența, adicții comportamentale, tulburare bipolară, insomnia, adicții comportamentale plan terapeutic

Dr. Alexandra Boloș

Medic primar, specialitatea Psihiatrie, Șef lucrări Disciplină Psihiatrie

Alexandra Boloş este Medic primar, specialitatea Psihiatrie, și Șef lucrări Disciplină Psihiatrie, Facultatea de Medicină, UMF ,,Grigore T. Popa “ Iaşi.

depresia, anxietatea, schizofrenia, demența, adicții comportamentale, tulburare bipolară, insomnia, adicții comportamentale plan terapeutic

Dr. Nicoleta Bobuțanu

Medic primar Psihiatru

Nicoleta Bobuțanu este Medic primar Psihiatru.

depresia, anxietatea, schizofrenia, demența, adicții comportamentale, tulburare bipolară, insomnia, adicții comportamentale plan terapeutic

Psih. Nedelcu Elena-Cristina

Psiholog Clinician, Psihoterapeut cognitiv-comportamental

Nedelcu Elena-Cristina este Psiholog Clinician și Psihoterapeut cognitiv-comportamental.

depresia, anxietatea, schizofrenia, demența, adicții comportamentale, tulburare bipolară, insomnia, adicții comportamentale plan terapeutic

Dr. Corina Alexinschi

Medic primar psihiatru

Corina Alexinschi este Medic primar psihiatru

depresia, anxietatea, schizofrenia, demența, adicții comportamentale, tulburare bipolară, insomnia, adicții comportamentale plan terapeutic

Georgiana Ciobîcă

Asistent medical generalist în cadrul clinicii No addict

Georgiana Ciobîcă este asistent medical generalist în cadrul clinicii No addict

depresia, anxietatea, schizofrenia, demența, adicții comportamentale, tulburare bipolară, insomnia, adicții comportamentale plan terapeutic

Psih. Edu Rudy Emilian

Psiholog clinician și psihoterapeut CIP

Rudy-Emilian Edu este Psiholog clinician, Psihoterapeut integrativ si Master Practitioner NLP

depresia, anxietatea, schizofrenia, demența, adicții comportamentale, tulburare bipolară, insomnia, adicții comportamentale plan terapeutic

Psiholog Mitrea Irina

Psiholog Clinician si Psihoterapeut integrativ

Mitrea Irina este Psiholog Clinician si Psihoterapeut integrativ, Practioner NLP, Sistemic (cuplu si familie)

depresia, anxietatea, schizofrenia, demența, adicții comportamentale, tulburare bipolară, insomnia, adicții comportamentale plan terapeutic

Dr. Adriana Prisecaru

Medic primar psihiatru

Dr. Adriana Prisecaru este Medic primar psihiatru, cu formare cognitiv-comportamentală. Are experiență clinică în sprijinul pacienților cu diverse tulburări psihice sau probleme legate de adicții.

Consultații
online