Depresia

Ce este depresia?

Depresia reprezintă una dintre cele mai importante tulburări mintale, cu cea mai mare prevalență dintre tulburările psihice – 17% – și cu un impact covârșitor asupra funcționalității și calității vieților pacienților. Se diagnostichează de către medicul specialist psihiatru în conformitate cu criterii medicale definite de clasificarea internațională ICD 10 pe baza prezenței pentru o perioadă de minimum 2 săptămâni a două seturi principale de simptome: simptome tipice şi alte simptome comune.
Pe baza acestor două seturi de simptome sunt definite cele trei varietăți de episoade depresive: uşor, moderat şi sever.

Simptome

Simptomele tipice sunt:

  • Dispoziţia depresivă
  • Pierderea intereselor şi a bucuriilor
  • Reducerea energiei, care duce la o fatigabilitate crescândă şi o activitate diminuată.

În simptomele comune sunt incluse:

  • Reducerea capacităţii de concentrare a atenţiei
  • Reducerea stimei de sine
  • Idei de vinovăţie şi lipsă de valoare
  • Viziune tristă şi pesimistă asupra viitorului
  • Idei sau acte de autovătămare sau suicid
  • Somn perturbat
  • Apetit diminuat.

Cauze

Implicarea sistemelor de neurotransmițători: serotonină, dopamină, noradrenalină Factori psihosociali cum ar fi: Cognitivi. Triada cognitivă a lui Aaron Beck:

  • Cognitivi. Triada cognitivă a lui Aaron Beck:
    1. (1) părerea de sine negativă („lucrurile sunt rele pentru că sunt rău”);
    2. (2) interpretarea negativă a experienței („totul a fost întotdeauna rău”);
    3. (3) viziune negativă asupra viitorului (anticipare a eșecului).
  • Neputință învățată. O teorie care atribuie depresiei incapacitatea unei persoane de a controla evenimentele. Teoria este derivată din comportamentul observat al animalelor, dat în mod experimental de șocuri neașteptate aleatorii, de care nu pot scăpa.
  • Evenimente de viață stresante. Adesea preced primele episoade de tulburări de dispoziție. Astfel de evenimente pot provoca modificări neuronale permanente care predispun o persoană la episoade ulterioare ale unei tulburări de dispoziție. Pierderea unui părinte înainte de vârsta de 11 ani este evenimentul de viață cel mai asociat cu dezvoltarea ulterioară a depresiei

Implicații pe termen lung

Cincisprezece procente dintre pacienții depresivi se sinucid în cele din urmă. Un episod depresiv netratat, mediu, durează aproximativ 10 luni. Cel puțin 75% dintre pacienții afectați au un al doilea episod de depresie, de obicei în primele 6 luni după episodul inițial. Numărul mediu de episoade depresive într-o viață este de cinci. Prognosticul este în general bun: 50% recuperează, 30% recuperează parțial, 20% au un curs cronic.

Abordarea No addict pentru a câștiga in lupta cu depresia

Primul pas in tratament

Episoadele depresive majore sunt tratabile la 70% până la 80% dintre pacienți. Cea mai eficientă abordare este integrarea farmacoterapiei cu intervenții psihoterapeutice.

Abordarea No addict – plan de tratament

Cea mai eficientă abordare și care este utilizată în Clinica No addict este integrarea farmacoterapiei cu intervenții psihoterapeutice, o abordare holistică sau No addict cum o numim noi.

Credem cu tărie și știm, derivat din experiența clinică, că vindecarea însemnă mai mult decât tratament și că pacienții și familiile acestora au nevoi complexe și cele mai bune rezultate se obțin atacând tulburarea psihică atât biologic prin medicamente cât și psihoterapeutic.

Farmacoterapie în clinica No addict

În Clinica No addict recomandăm pentru pacienții noștri cele mai moderne și dovedit eficiente terapii care includ inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei, mirtazapină, tianeptină și alte medicamente atent selecționate de specialiștii noștri în crearea planului terapeutic individual.

Psihoterapie în clinica No addict

Psihoterapia în asociere cu antidepresive este mai eficientă decât tratamentul singur în tratarea tulburărilor depresive majore.

  • Cognitiv. Tratamentul de scurtă durată cu terapeutul interactiv și temele de acasă destinate să testeze și să corecteze cognițiile negative și ipotezele inconștiente care le stau la baza; bazat pe corectarea distorsiunilor cronice ale gândirii care duc la depresie, în special triada cognitivă a sentimentelor de neputință și lipsă de speranță despre sine, viitorul și trecutul.
  • Comportamental. Bazat pe teoria învățării (condiționare clasică și operantă). În general, pe termen scurt și foarte structurat; care vizează comportamente nedorite specifice, circumscrise. Tehnica de condiționare operantă a întăririi pozitive poate fi un adjuvant eficient în tratamentul depresiei.
  • Suportiv. Terapia de lungime nedeterminată cu scopul principal de a oferi sprijin emoțional. Indicat în special în crize acute, cum ar fi durerea sau când pacientul începe să se recupereze dintr-un episod depresiv major, dar încă nu se poate implica într-o terapie interactivă mai solicitantă.
  • Familie. . Indicat în special atunci când depresia pacientului perturbă stabilitatea familiei, când depresia este legată de evenimente familiale sau când este susținută sau întreținută de tiparele familiei.

Evoluăm împreună! Cu fiecare pas. Scrie-ne!




    Consultații
    online