Ce este dependența de internet si social media – rețele de socializare
Dependența de internet – persoanele își petrec aproape toate orele de veghe la computer/tabletă/dispozitiv, sunt repetitive și constante și nu sunt în măsură să reziste îndemnurilor puternice de a folosi computerul sau de a „naviga pe internet”.
Adicție pentru smartphone sau telefon mobil – persoanele folosesc compulsiv telefoanele mobile pentru a apela – prieteni, cunoscuți sau asociați de afaceri. Factorii includ frica de a fi singuri, nevoia de a satisface nevoile inconștiente de dependență sau anularea unei dorințe ostile față de persoana iubită.
Simptome și cum se manifesta
Implicații pe termen lung
(a) activitatea trebuie să fie legată de întârzierea unei activități sau a unei decizii,
(b) întârzierea neintenționată și
(c) are ca rezultat o mai slabă executare sau executare a sarcinii.
Procrastinarea este una dintre principalele bariere care te blochează de la viața la maximum. Sentimentele de regret și vinovăția rezultate din oportunitățile ratate tind să rămână cu oamenii mult mai mult timp. Când se amână, pierd timpul că ar putea investi în ceva semnificativ. În plus, amânarea este asociată cu stresul, depresia și studenții au rezultate academice mai slabe.
Primul pas in reabilitare
Un prim consult inițial complex, utilizând abordarea holistică No addict cu un specialist pentru analizarea problemelor și stabilirea împreună a planului de management terapeutic este recomandat.
La Clinica No addict, în conformitate cu ultimele ghiduri internaționale, nu recomandăm de primă intenție abstinența forțată totală în cazul problemelor legate de utilizarea internetului/rețelelor sociale.
Abordarea No addict – plan de tratament
Distorsiunea timpului este un marker important care poate ajuta clasificarea oamenilor în grupuri de dependență și fără dependență. Un studiu din 2018 realizat de Estonia, Universitatea din Tartu demonstrează că utilizatorii subestimează intervalele de timp în care se implică în comportamentul dependenței, iar acest lucru contribuie la comportamente dependente. Acest lucru duce la amânarea sarcinilor zilnice, a muncii, a școlii și va afecta relația cu cunoscuții, rezultatele academice slabe, performanța scăzută la locul de muncă.
De aceea, la Clinica No addict vă recomandăm o serie de reguli în ceea ce privește utilizarea smartphone/social-media cum ar fi:
- Setați-vă perioade de timp între care să nu vă folosiți telefonul (de exemplu: de la ora 21 la ora 7).
- Decideți activități în care telefonul să fie interzis (de exemplu: în timpul condusului, la cină).
- Stabiliți pauze de accesare a telefonului sau a rețelelor de socializare.
- Descărcați o aplicație care să vă ajute să scădeți utilizarea telefonului. Aplicațiile vă permit să cuantificați timpul petrecut pe telefon și pe ce aplicații. Anumite aplicații vă permit să blocați site-urile pe care doriți să le evitați.
- Tehnici de relaxare cum ar fi mindfulness vă pot ajuta să vă realizați mecanisme de adaptare constructive la craving-ul de a utiliza telefonul sau rețelele de socializare.