Evaluarea inițială

Evaluare psihiatrică

Evaluarea psihiatrică în tratarea dependențelor include istoricul psihiatric și medical cu focus pe consumul de substanțe sau comportamente adictive și examenul complet al stării psihice.

Pacienții care abuzează de substanțe pot fi adesea dificil de detectat și evaluat. Nu sunt clasificați cu ușurință, ei subestimează aproape întotdeauna cantitatea de substanță folosită, sunt predispuși la folosirea negării, sunt adesea manipulativi și deseori se tem de consecințele recunoașterii problemei. Este necesar să  se obțină pe cât posibil informații din alte surse, cum ar fi membrii familiei. Poate mai mult decât alte tulburări, înțelegerea contextelor interpersonale, sociale și genetice ale acestor comportamente este esențială pentru evaluare și tratament.

Clinicienii No addict  prezintă limite clare, ferme și consistente, care vor fi testate frecvent.

Condițiile psihiatrice sunt dificil de evaluat corect în prezența unui abuz continuu de substanțe, care în sine provoacă sau complică simptomele observate în alte tulburări. Abuzul de substanțe este frecvent asociat cu tulburări de personalitate (de exemplu, antisociale, linii de frontieră și narcisiste). Pacienții depresivi, anxioși sau psihotici se pot automedica cu substanțe prescrise sau neprescrise.

Psihodiagnostic

De asemenea poate fi util determinarea nivelului de anxietate – generalizat și nespecific (sau legat în mod specific de situații, activități sau obiecte particulare, cum sunt gestionate anxietățile – evitarea, repetarea situației de temut, decelarea tabloului psihopatologic fiind necesară în conturarea configurației psihopatologice.

Analize și investigații recomandate pentru evaluarea psihiatrică

Specialiștii No addict sunt profesioniști dedicați, cu cunoștine și abilități în evaluarea, analiza și stabilirea planului terapeutic . Evaluarea holistică No addict implică atât anamneză detaliată, obținerea de informații și de la aparținători, examen psihiatric/psihologic dar și alte analize sau investigații paraclinice necesare pentru stabilirea cu fidelitate a diagnosticului și tratamentului complex corespunzător, de exemplu analize de sânge, echografie abdominală, CT cranio-cerebral, polisomnografie etc.

Utilizăm pe lângă criteriile de diagnostic uzuale, cele mai noi și validate științific scale psihometrice sau alte instrumente puternice de diagnostic pentru decelarea eventualelor caracteristici psihopatologice.

Consultații
online