Așteptările – ce dorim și ce primim

Așteptările – ce dorim și ce primim

William Shakespeare spunea că “Așteptările sunt rădăcina tuturor dezamăgirilor”.

În adicții, așteptările noastre pot fi definite ca fiind speranțele noastre legate de rezultatele pe care le putem obține în tratamentul și recuperarea persoanelor afectate de dependențe.

Cu ce gând, cu ce așteptare apelăm la un specialist în adicție?

Ne putem gândi la așteptări în obținerea unei abstinențe durabile ce va duce la schimbarea și adoptarea unui nou stil de viață, la îmbunătățirea stării fizice și psihice, reconectarea cu familia și societatea din care facem parte, restabilirea unui echilibru în toate aspectele vieții din punct de vedere bio-psiho-social.

Cele mai multe persoane care ne solicită ajutorul așteaptă ca specialistul să evalueze corect și complex (evaluarea psihiatrică/psihologică) și să găsească soluții sau tratamente eficiente pentru tulburării din sfera sănătății mentale, să ofere suportul necesar și îndrumare în gestionarea simptomelor. La fel, toate persoanele caută un spațiu sigur, confidențial și disponibilitatea de a asculta și discuta gândurile și emoțiile acestora. De multe ori, discuțiile pot fi profunde și intime, așadar necesită deschidere și empatie.

Care este soluția?

De multe ori este în fața noastră. Adică, indiferent de așteptările individuale, specialistul va oferi suport și va căuta să colaboreze cu persoana în suferință pentru găsirea celei mai bune soluțiii pentru o nevoie specifică, cu stabilirea priorităților.

Consider că unele din așteptările importante în adicții pot include:

  • Accesul la un tratament specializat, eficient și flexibil, adaptat nevoilor personale
  • Un suport psihologic și emoțional pe tot parcursul procesului de recuperare
  • Informare și psihoeducație – pentru o mai bună înțelegere a comportamentului adictiv și măsuri de gestionare comportamentală
  • Suportul familiei și persoanelor apropiate pe tot parcursul terapeutic
  • O continuitatea a îngrijirii, cu un plan pe termen lung pentru prevenirea recăderilor, cu dezvoltarea abilităților necesare.

Prin stabilirea așteptărilor realiste și accesibile, persoanele care apelează la ajutor specializat pot avea o mai mare încredere în planul terapeutic și pot fi mai motivate să adere la reușita acestuia.

La fel de importante sunt așteptările clar comunicate și discutate între persoanele cu adicții si specialistul în dependențe care pot contribui la închegarea unei echipe, la o colaborare eficientă și la o relație terapeutică bazată pe încredere, ceea ce îmbunătățeste calitatea tratamentului și a  rezultatelor.

Așadar, nu există soluții magice pentru o anumită problemă/tulburare/comportament adictiv.

Intrarea în cadrul unui program de recuperare poate fi o provocare, necesitând flexibilitate în consolidarea pe termen lung a unor obiceiuri sănătoase/un stil de viață sănătos.

Revizuirea așteptărilor periodic pe parcursul procesului de recuperare ajută la menținerea unei perspective realiste de ambele părți implicate- atât a persoanelor cu o dependență, cât și a specialistului.

 

#noaddict#așteptărirealiste#

Dr Nicoleta Bobutanu

Consultații
online