Mens sana in corpore sano / Creierul – parte a sănătății.

Mens sana in corpore sano / Creierul – parte a sănătății.

OMS( Organizația Mondială a Sănătății) descrie sănătatea mintală ca fiind: „O stare de sănătate în care individul își realizează abilitățile, poate face față tensiunilor normale ale vieții, poate lucra productiv și este capabil să contribuie și el la dezvoltarea comunității“.

Conform zicalei din latină: „Mens sana in corpore sano”(„O minte sănătoasă într-un corp sănătos”) înseamnă că menținerea sănătății creierului este importantă deoarece poate ajuta la îmbunătățirea calitații  generale a vieții.

Asa a apărut Ziua mondială a Creierului care este sărbătorită la 22 iulie, în fiecare an fiindu-i atribuită o temă diferită. Ziua Mondială a Creierului este o iniţiativă globală de abordare a problemelor vitale ale sănătăţii creierului. Tema din acest an, „Sănătatea creierului şi prevenirea” îşi propune să  sublinieze importanța mentinerii unui creier sănătos ca măsura preventivă împotriva  afecțiunilor neurologice, să sublinieze importanța detectării precoce şi a managementului eficient şi să disemineze strategiile de prevenire.

În aceeași notă, a conștientizării, la data de 21 septembrie a fiecărui an, organizațiile de sprijin împotriva maladiei Alzheimer din întreaga lume își concentrează eforturile în vederea sensibilizării populaţiei generale cu privire la problematica demenţei de tip Alzheimer.

La modul general, demența este un sindrom datorat afectării creierului, de obicei de natură cronică sau progresivă, în care există alterarea funcțiilor multiple corticale superioare, incluzând memoria, gândirea, orientarea, înțelegerea, calculul, capacitatea de învățare, limba și judecata. Deficientele funcției cognitive sunt însoțite de obicei și precedate ocazional de o deteriorare a controlului emoțional, comportamentului social sau motivării. Acest sindrom apare în boala Alzheimer, în boala cerebrovasculară și în alte afecțiuni primare sau secundare care ating creierul.

Nucleu principal al acestor zile importante în conștientizare și prevenire îl reprezintă Creierul.

Există mai multe recomandări pentru o funcționare optimă a creierului sau pentru a îmbunătăți sănătatea creierului pentru o bună calitate a vieții:

  • Să fiți activ din punct de vedere fizic/ faceți sport în mod regulat

Se consideră benefică efectuarea a aproximativ 150 de minute de exerciții moderate săptămânal, zilnic măcar 10 minute sau mai mult, atât cele de tip cardio, cât și cele care au rol de creștere a masei musculare, cu menținerea sănătății inimii, oaselor și la reducerea stresului și a anxietății.

  • Mâncați sănătos și mențineți-vă greutatea la un nivel sănătos

Un regim alimentar sănătos va reduce riscul de a vă îmbolnăvi de anumite forme de demență. Alimentația nesănătoasă și supraponderabilitatea pot afecta fluxul de sânge la nivelul creierului. Iar acest lucrul poate afecta gândirea. Se recomandă:

– reducerea/oprirea consumului de zahăr;

– adoptarea unei diete mediteraneene: legume, cereale integrale, pește, ulei de măsline;

– evitarea grăsimilor de tip trans care pot determina inflamație și formare de radicali liberi: fast-food, semi-preparate;

– introducerea în dietă a alimentelor bogate în grăsimi de tip Omega 3: somon, ton, sardine, ulei de pește;

  • Renunțarea la consumul de alcool și la fumat

 Ar trebui să devină o prioritate.

Nu există o cantitate de alcool limită care poate fi consumată în siguranță. Consumul de alcool dăunează creierului.

Fumatul aproape dublează riscul de a vă îmbolnăvi de demență. Fumatul dăunează grav inimii, plămânilor și circulației sângelui. Acest lucru poate afecta vasele de sânge din creier.  Persoanele care se lasă de fumat la vârsta de 60 de ani își pot prelungi viața cu trei ani.

  • Rămâneți implicați social prin:

– implicarea în activități de voluntariat;

– participarea la grupuri de suport;

– activități sportive sau cursuri de diferite tipuri;

– conectarea cu apropiații prin intermediul rețelelor de socializare;

– întâlnirile regulate cu prietenii;

– activități sociale diverse (plimbări în parc, mersul la muzee, film, concerte).

– vă puteți ajuta nepoții la teme.

  • Stimularea mentală încetinește evoluția bolii, astfel că se recomandă:

– învățarea în permanență de lucruri noi;

-îmbunătățirea capacității de memorare; jocuri de strategie, puzzle-uri, ghicitori;

– reținerea cât mai multor detalii vizuale;

– alegerea unor noi rute spre casă.

  • Cum să vă îngrijiți sănătatea fizică

Unele persoane suferă deja de o afecțiune precum hipertensiune arterială sau diabet. Ca să reduceți riscul de a vă îmbolnăvi de demență este foarte important să vă îngrijiți sănătatea luând medicamentele prescrise.

  • Igiena somnului este la fel de importantă pentru reducerea riscului deapariție a bolii Alzheimer. Când dormim, creierul consolidează amintirile și se repară singur, imbunătățind memoria, atenția și concentrarea. Este importantă stabilirea unui program de somn; implementarea unor ritualuri relaxante înainte de culcare pentru reducerea anxietății, reducerea stresului și eliminarea tensiunii negative interne.  
  • Gestionarea corectă a stresului– împiedică apariția tulburării anxioase sau depresive și îmbunătățeste capacitățile cognitive ale persoanei. Astfel, sunt de preferat: exercițiile de respirație; yoga și exercițiile de respirație profundă.

Gestionarea pacienților cu demență  este făcută de către o echipă multidisciplinară alcătuită din: medicul neurolog, medicul psihiatru, medicul geriatru, medicul de familie, psihologul clinician, medici din alte specialități.

Din pricina complexității bolii, nu există un tratament care să vindece boala, însă simptomele ei pot fi ținute sub control prin intermediul strategiilor medicamentoase, psihoterapeutice sau ocupaționale. Importantă fiind prevenția.

 

Dr Nicoleta Bobuțanu

Leave a Comment

Consultații
online