Recăderea parte din proces

Recăderea parte din proces

Frecvent în clinică ne întâlnim cu situații în care familiile cer ajutor  deoarece sunt depășite de situație. Au acasă o persoană dragă care consumă alcool continuu, este agresiv/ă, nu mai are nici un interes pentru familie, pentru activitățile cotidiene. Și nu stiu cum să ajute. De multe ori auzim că persoana în cauza “ nu are voință”.

Tuturor persoanelor care ne solicită ajutorul le spunem că un om nu poate fi ajutat împotriva voinței.

Astfel, devine evident faptul că primul pas ar fi luarea deciziei de a înceta consumul, de a renunța la băut.

Modelul Transteoretic al Schimbării dezvoltat de Prochaska și DiClemente face posibilă identificarea diferitelor niveluri de predispoziție pe care o persoana le poate arăta- etape ale schimbării- atunci când are în vedere modificarea comportamentului adictiv:

  1. Precontemplarea- persoana aflată în acest stadiu poate fi conștientă de urmările comportamentului adictiv, însă minimalizează sau își justifică alegerea de a-l menține prin prisma avantajelor acestuia; nu există dorință și nici angajament în modificarea comportamentului deoarece nu consideră că are probleme sau consideră ca le poate controla; consideră că problemele sale se datorează unor factori externi ca: familia, societatea, destinul, etc.
  2. Contemplarea- în acest stadiu, persoana devine mai conștientă de impactul comportamentului adictiv, însă este încă nehotărâtă privind efortul schimbării, manifestând ambivalență, nefiind deocamdată pregătită să facă un angajament ferm în acest sens; face eforturi pentru a înțelege problema pe care o are, cauzele acesteia, consecințele, eventual posibilitățile de schimbare si manifestă nevoia de a vorbi despre comportamentul adictiv, cu discurs centrat pe trecut;
  3. Pregătirea- apare decizia de a se angaja în schimbare, se informează asupra mijloacelor care îl pot ajuta în acest proces; începe să vadă că este responsabil/ă pentru alegerile sale și că are puterea de lua decizii care să îi schimbe viața, cu un discurs centrat mai mult pe viitor.
  4. Acțiunea- stadiu în care apar schimbări majore de comportament (nu doar abstinența) și de mediu în sensul schimbării dorite; presupune un angajament important și o cantitate importantă de timp și energie cu schimbările de comportament cele mai evidente.
  5. Mentinerea- stadiul care încearcă să prevină potențialele recăderi, să consolideze reușitele din stadiile anterioare fiind marcat de frica de recădere și de frica de schimbare; reprezintă stadiul definitoriu al succesului în adicți; esențial în acest stadiu este continuarea și întărirea modelului de comportament deschis, al sincerității, a empatiei, a deschiderii față de împărtășirea problemelor cu familia, cu specialiștii în găsirea soluției potrivite.

Prevenirea recăderii este ultimul pas și poate fi tradusă printr-o menținere eficientă. Aparent.

Majoritatea persoanelor nu pot susține imediat schimbările pe care încearcă să le facă și se întorc la consum după o perioadă de abstinență

Aceste experiențe de recădere pot ajuta în procesul de schimbare fiind considerate experiențe de învățare: poate unele obiective au fost nerealiste, sau unele strategii s-au dovedit a fi ineficiente sau au existat anumiți factori de mediul care nu au fost luați în considerare. Recăderea atrage dupa sine reluarea ciclului în unul din stadiile anterioare ( nu neapărat menținere sau acțiune, adeseori contemplare; uneori chiar în precontemplare fiind temporar descurajați sau fără dorința de a încerca din nou schimbarea).

Este important să știm, să ințelegem și să acceptăm că recăderea este un aspect firesc, însă nu obligatoriu. Iar când se întâmplă, să știm că procesul poate fi reluat.

Care sunt pasii de urmat în acest caz?

  • Acceptarea fazei de recădere și menținerea decizia de a continua procesul de recuperare
  • Menținerea legăturii cu specialistul (psihiatru/ psihoterapeut) pe toată durata procesului de schimbare
  • Menținerea legăturii strânse cu o cel puțin o persoană dragă, apropiată pentru a discuta nevoile, dorințele și comportamentele care te îngrijorează
  • Implicarea în activități plăcute, care să țină mintea ocupată, pentru distragerea atenției de la eventualele tentații. Pentru că tentația există.
  • Rămâi focusat pe prezent; pentru că fiecare zi fără comportamentul vechi adictiv este o zi caștigată pentru tine.

Schimbarea începe cu tine. #noaddict

Dr Nicoleta Bobuțanu

Consultații
online