Covid-19, șomajul și adicțiile

Covid-19, șomajul și adicțiile

Atunci cînd discutăm despre adicție (dependență) și păstrarea locului de muncă, prima întrebare care putem să o formulăm este legată de natura relației dintre adicție și șomaj. Astfel:

Adicția face ca o persoană să-și piardă locul de muncă sau faptul că o persoană nu are un loc de muncă  favorizează sau deschide calea adicției?

În realitate, se creează un adevărat cerc vicios și cele două condiții, adicția și șomajul „merg” împreună și se interrelaționează, se condiționează reciproc. Aceasta deoarece încă de la începutul drumului adictiv, va fi greu ca o persoană să meargă zilnic la locul de muncă și să-și îndeplinească activitățile, ulterior cînd adicția devine mai severă, treptat va pierde cîte o zi de muncă și în final nu va mai avea un loc de muncă.

Perspectivele păstrării unui loc de muncă se pierd ca urmare a reducerii treptate a productivității, iar persoanele care deja sunt fără un loc de muncă stabil, vor putea găsi mai mult timp pentru a consuma droguri.

Alcoolul, nicotina și cafeina sunt probabil cele mai populare substanțe adictive, nu numai ca urmare a faptului că sunt legale, dar și din cauza credinței populare că, utilizate în cantitate moderată au efecte nocive reduse sau chiar efecte benefice.

Încă din 2011, Henkel D.  a evidențiat principalele aspecte legate de corelația dintre șomaj și abuzul de substanțe, studiind literatura de specialitate din perioada 1990-2010:

– riscul consumului de alcool este mai mare în rîndul persoanelor fără loc de muncă, suplimentar ei asociază un risc crescut de adicție pentru diferite alte categorii de substanțe psihoactive și suplimentar sunt și mari fumători;

-abuzul de substanțe crește riscul de șomaj și scade posibilitatea de a menține un loc de muncă sau de a găsi un loc de muncă, dacă deja este șomer;

-șomerii  au un risc mai mare de recădere în timpul terapiei pentru adicția la alcool sau alte substanțe.

Ca o consecință suplimentară, adicțiile și șomajul afectează întrega societate, nu numai strict persoana în cauză. Aceasta deoarece cu cît sunt mai multe persoane cu adicții, cu atît vor fi mai importante consecințele și impactul la nivel social, juridic și medical. Astfel, costul terapiei pentru adicție este mult mai redus comparativ cu costul, pe termen lung, legat de continuarea consumului de substanțe.

Dependența are un impact direct asupra sănătății și relațiilor umane, dar și asupra economiei în ansamblu. Este incredibil de scump de tratat dependența, care este direct responsabilă, doar în Statele Unite, pentru 4 miliarde de dolari investite în costurile directe de îngrijire a sănătății. Cei diagnosticați cu tulburări de consum de substanțe prezintă un risc de 3 ori mai mare de a fi implicați într-un accident de muncă.

Impactul Covid-19 asupra dependențelor

În aceste vremuri incerte, cei care abuzează de alcool și / sau alte droguri, sunt deosebit de vulnerabili. În lipsa unui loc de muncă, stresul cauzat de șomaj, izolare socială și de alte schimbări în viața de zi cu zi pot duce la sau agrava consumul și utilizarea greșită a substanțelor. Există, de asemenea, riscuri pentru sănătate care rezultă din consumul de alcool / droguri cronice, deoarece slăbește sistemul imunitar și aduce stres asupra sistemelor cardiovasculare și respiratorii ale organismului.

Alcoolul

Consumul de alcool slăbește sistemul imunitar și poate crește susceptibilitatea la anumite boli infecțioase. Pentru persoanele care sunt dependente de alcool, accesul restricționat poate duce la simptome de retragere. Retragerea alcoolului poate fi fatală dacă nu este gestionată corect.

Fumatul și vapingul

Este arhicunoscut faptul că fumătorii de tutun – clasic sau vaporizat – sau marijuana riscă consecințe grave asupra sănătății, cum ar fi cancerul și leziunile pulmonare. În plus față de fumat, dovezi emergente sugerează faptul că vapingul provoacă leziuni ale celulelor pulmonare și inflamația țesutului pulmonar. Acest lucru reduce capacitatea plămânilor de a răspunde la infecție. Deoarece COVID-19 atacă plămânii, fumatul și vapingul pot prezenta riscuri grave pentru cei care contractează COVID-19.

Dependență și stres

Persoanele cu dependență au, de asemenea, depresie, anxietate și alte probleme de sănătate mintală. În timpul COVID-19, fluxul constant de știri stresante poate duce la creșterea sentimentelor de îngrijorare, anxietate și stres. Deși apelarea la alcool și / sau droguri vă poate ajuta temporar să vă simțiți mai bine, acestea produc modificări ale creierului care vă vor face să vă simțiți mai rău. Este imperativ să căutați activități sănătoase care să contribuie la ameliorarea stresului / anxietății / depresiei. Faceți o pauză din știri și din social media. Urmăriți o comedie, citiți o carte, explorați o aplicație de relaxare sau respirație profundă sau sună un prieten.

Fiți pregătiți

Dependența prosperă în tăcere și în secret și “iubește” să-i prindă pe oameni cu garda jos. Poate progresa rapid, mai ales în contextul efectelor COVID-19 – izolare socială, pierdea locului de muncă.

Această strânsă legătură între șomaj și adicție, acest cerc vicios care se creează nu se poate întrerupe decît acționînd de ambele părți. Noi, ca specialiști în domeniul sănătății mintale putem susține terapia de recuperare în adicție, psihoeducația necesară și să furnizăm resursele adecvate pentru suportul acestor persoane, dar și a familiilor  acestora. Pe de altă parte, se vor putea ivi noi oportunități pentru cei fără un loc de muncă, dar cu risc adictiv, să nu mai aibă probleme financiare și să-și găsească un loc de muncă.

Consultații
online