Perioada pandemiei și măsurile specifice de luptă continuă împotriva noului coronavirus ne face să ne întrebăm cum va influența această situație evoluția dependențelor de diferite substanțe, precum și riscul suicidar al acestor categorii populaționale.
Economiștii americani Anne Case și Angus Deaton au definit termenul de moarte determinată de disperare „deaths of despair„, ce poate apare în condiții economice și sociale inadecvate, fiind vorba despre un deces realizat în special prin suicid, dar și ca urmare a unei supradoze, inclusive de alcool sau prin afecțiuni hepatice severe în contextul abuzului de alcool. Deși nu există încă date oficiale, se pare că riscul adictiv este în creștere în perioada pandemiei. Acest fenomen este susținut nu numai de consecințele negative ale evoluției pandemiei în întreaga lume, dar și de pierderea locului de muncă, precum și de reducerea suportului socio-familial.
În acest context, cum am putea noi, ca profesioniști din domeniul sănătății mentale să prevenim, pe cît este posibil această situație.
În acest moment, probabil cel mai indicat ar fi să se realizeze un screening mai susținut referitor la consumul de alcool și substanțe psihoactive, în special pentu acele categorii de persoane la risc în acest sens. Aceasta deoarece se consideră că, toate măsurile de distanțare fizică și de izolare, specifice acestei perioade cresc riscul de consum de substanțe și alcool, tocmai pentru a face față mai ușor acestor noi condiții sociale impuse de pandemie. Acest fapt este valabil și pentru persoanele care deja se aflau, înainte de începerea pandemiei într-un program de recuperare pentru adicție.
Izolarea socială și distanțarea sunt factorii de stress cei mai importanți în ceea ce privește riscul de recădere în cazul adicțiilor în faza de remisiune, dar și agravarea unei adicții deja existente.
Cu toate că izolarea și reducerea activităților sociale ar putea reduce riscul consumului de diferite substanțe psihoactive, pe de altă parte oamenii petrec mult mai mult timp în casă, la televizor sau utilizând diferite dispozitive electronice, comportamente care riscă să persiste și dincolo de această perioadă, ceea ce va putea genera o noua adicție, de tip comportamental, în special la tânăra generație.
De aceea, populația trebuie sensibilizată și față de creșterea riscului adictiv în perioada pandemiei, iar rolul profesioniștilor din domeniul sănătății mentale este acela de a fi mereu deschiși la solicitările oamenilor și poate în special a celor tineri, cu scopul de a preveni apariția de noi comportamente adictive pe viitor.
Conform informațiilor oferite de Asociația Americană de Psihiatrie, mai mult de o treime dintre americani au declarat faptul că, pandemia are consecințe importante în ceea ce privește sănătatea lor mentală, iar 8% dintre aceștia deja recunosc un consum crescut de substanțe psihoactive și alcool. Probabil în România situația este asemănătoare, dacă nu și mai gravă, astfel că adicțiile nu pot fi oprite de nimeni și de nimic, nici chiar de o pandemie și de aceea rolul profesioniștilor din domeniu sănătății mentale este de a se adapta acestei noi situații și a oferi sprijin celor în suferință.