Terapia cognitiv-comportamentală și rolul său în prevenirea recăderilor la pacienții cu adicții

Terapia cognitiv-comportamentală și rolul său în prevenirea recăderilor la pacienții cu adicții

Psiholog clinician, psihoterapeut Cristina Nedelcu

Dr. Alexandra Boloș

„Schimbarea modului în care un client gîndește poate schimba modul în care se simte și se comportă”. (Beck 1993)

Ce este Terapia cognitiv-comportamentală?

Terapia cognitivă comportamentală (TCC) este o formă de psihoterapie care ne ajută să învățăm cum să identificăm și să schimbăm  tipare de gândire distructivă sau intruzivă, gândire ce are o influență negativă asupra comportamentului și emoțiilor noastre. Astfel, aceste gânduri sunt identificate, confruntate și înlocuite cu gânduri mai obiective, mai realiste. Suplimentar, utilizează o gamă largă de strategii pentru a ne ajuta să depășim aceste gânduri și pot include completarea unui jurnal, jocul de rol, tehnici de relaxare sau distrageri mentale.

Credințele de bază sau schemele reprezintă cel mai profund nivel de cunoaștere definit de TCC. O serie de gânduri și credințe sunt afectate de consumul de droguri și de dependența de substanțe, astfel încât oamenii afirmă: „Eu sunt un eșec”, „Eu sunt diferit de ceilalți”, „Nu sunt suficient de puternic pentru a renunța”. Acest tip de gânduri  sunt ținta intervențiilor specifice din TCC pentru că schimbarea schemelor poate reprezenta o parte din efectul de prevenire a recidivei în cazul adicțiilor.

Psihoterapia de tip cognitiv-comportamental (TCC) trebuie privită ca parte integrantă a unui plan terapeutic individualizat, care să ajute pacienții să preia controlul propriilor gânduri și astfel să crească capacitatea de auto-control, în cadrul procesului de recuperare.

Care sunt beneficiile TCC?

  • este o terapie flexibilă, care utilizează instrumente de lucru adaptabile;
  • poate fi utilizată ca terapie individuală sau de grup;
  • este o terapie bazată pe dovezi clinice, centrată pe recuperare;
  • eficacitate crescută în terapia adicțiilor și a comportamentelor adictive;
  • permite recunoașterea trecutului, dar privește și în viitor deoarece vechile patternuri cognitive/de gândire vor fi reevaluate și examinate pentru a permite schimbarea;
  • utilizează așa numitele teme pentru acasă pentru că ceea ce se învață în timpul ședințelor de terapie din cabinet va putea fi aplicat în cadrul activităților zilnice și astfel rezultatele vor fi mult mai vizibile;
  • prin întreruperea gândurilor negative, comportamentele și emoțiile asociate acestora vor determina creșterea capacității de a face față stresului și  de a face alegerile adecvate în viitor;
  • recuperarea din adicție este realizată prin dezvăluirea și confruntarea gândurilor negative astfel încât va crește stima de sine, precum și conștiința  de sine.

Nevoile unice, specifice ale fiecărui client pot fi asigurate ca urmare a faptului că tehnicile TCC vor fi susținute de alte terapii, inclusiv de cele farmacologice.

O parte importantă a abordării cognitive este aceea de a ajuta clienții să analizeze validitatea percepțiilor asupra sinelui și lumii, să analizeze acuratețea/claritatea și infailibilitatea gândurilor automate, să dispute soliditatea legăturii între credințe și strategii de supraviețuire disfuncționale.

Aplicarea unor tehnici de bază cognitive și comportamentale se conformează acelorași principii generale specifice TCC:

  • Colaborare
  • Conceptualizare de caz
  • Structurare
  • Psihoeducație.

Abuzul de substanțe este în mare măsură un proces învățat, de aceea poate fi modificat prin operarea asupra proceselor cognitive și comportamentale.

Cognițiile joacă un rol major în comportamentul adictiv. Emoțiile, în special anxietatea și depresia sunt foarte importante, iar răspunsurile fiziologice (inclusiv simptomele de sevraj) nu trebuie ignorate. Adicția modifică sufletul/spiritul, ceea ce creează numeroase gânduri negative, modifică tiparul emoțiilor și creează compulsia de utilizare a drogului.

În momentul în care drogul nu mai este consumat devine foarte dificil să te lupți singur cu gândurile negative, intruzive și cu emoțiile vieții cotidiene. De aceea, în perioada de abstinență ajutorul și suportul ghidat de un profesionist în domeniu devine esențial.

Gândurile negative, comportamentele neadecvate care rezultă sunt doar niște triggeri pentru abuzul de substanțe. Susținerea recuperării este realizată  prin întreruperea acestui cerc vicios, ceea ce va duce la finalizarea cu succes a actului terapeutic.

Multe adicții se asociază cu numeroase afecțiuni medicale (somatice), dar și cu diferite tulburări psihice, unele preexistente, ceea ce face TCC metoda terapeutică utilă și pentru aceste categorii de probleme. Diferite tulburări psihice asociază adicția la droguri, ceea ce face ca una să o agraveze pe cealaltă. Astfel, consumul de alcool poate fi utilizat ca măsură de reducere a simptomatologiei depresive, de aceea o depresie netratată va susține consumul de alcool.

O mare provocare apare în  momentul în care se schimbă contextele sociale deoarece mediul asociat utilizării de droguri este înlocuit cu un nou stil de viață în care drogurile nu mai sunt utilizate. De exemplu, există adesea consecințe semnificative asupra vieții pacienților, dar și a membrilor familiei, precum șomajul, dificultățile de inserție familială, rețelele sociale reduse etc. Astfel, pe parcursul procesului terapeutic, pacientului i se cere nu numai să treacă la o situație în care poate avea abilități și resurse puține, dar și să renunțe la acele perioade din viața sa în care exista un sentiment de eficiență și apartenență la un anumit grup social. Sentimentul apartenenței la cultura de utilizare a substanțelor poate crește ambivalența pentru schimbare, în special atunci când schimbările de viață măsurabile apar într-un ritm  mai lent. În astfel de cazuri, este esențial să se stabilească alternative pentru atingerea sentimentului de apartenență, inclusiv conexiunea socială. În funcție de resursele disponibile pentru pacient, aceasta poate include alăturarea unui tip de grup social (de exemplu, un club de activități sportive), a activității de voluntariat sau a altor oportunități sociale bazate pe diferite activități.

 

„TCC este folosit pentru a învăța, încuraja și sprijini indivizii referitor la modul în care pot reduce/stopa consumul dăunător de droguri. TCC oferă abilități valoroase pentru a ajuta oamenii să obțină abstinența inițială la droguri (sau reducerea consumului de droguri). De asemenea, oferă abilități pentru a ajuta oamenii să susțină abstinența (prevenirea recidivei).” (UNODC, United Nations Office on Drugs and Crime 2007)

Consultații
online