Dependența de nicotină

Dependența de nicotină

Nicotina este consumată prin fumatul și mestecatul tutunului.

Dependența de nicotină este cea mai prevalentă și cea mai letală tulburare prin uz de substanță. Dependența la nicotină se dezvolta rapid și este puternic influențată de condiționarea de mediu. Fumatul este singura cauză majoră de deces din lume (peste 7 milioane persoane pe an) și poate fi prevenită. Costurile  economice sunt enorme, atingând mai mult de 1,4 trilioane dolari USA în cheltuieli medicale și cele legate de scăderea productivității.

Cercetările științifice au demonstrat că utilizarea tutunului este unul din factorii principali de risc major şi un agent cauzal pentru declanșarea a cel puţin şase maladii cronice: bolile cardiace, cancerul, bolile cerebrovasculare, diabetul zaharat, bolile pulmonare distructive cronice şi ateroscleroza. Utilizarea tutunului este cauza apariției a peste 50% din tumorile maligne – 90% dintre acestea revenindu-i cancerului pulmonar, a 80% din bronșitele enfizemice cronice,  a mai mult de o jumătate din bolile cardiovasculare  şi bolile cerebrovasculare. La fumători apare de 22 ori mai frecvent cancerul pulmonar.

Tratamentul dependenței cel mai eficient este cel combinat farmacologic și psihoterapie.

Tratamentul farmacologic folosește terapia cu înlocuitori de nicotină, care permite o titrare individuală a dozelor descrescătoare ale nicotinei, pentru a evita fenomenele de sevraj.

Prin diverse forme ( pe cale orală, inhalare sau transdemică), administrarea sistemică și controlată a nicotinei asociată cu tehnici de consiliere și terapie comportamentală, se obține o scădere efectivă a nevoii de nicotina, calea către abstinență.

Suportul comportamental cel mai sigur este organizarea unor activități sociale și ocupaționale, fără recurgerea la fumat și cu emiterea unor strategii de coping de control al stărilor disforice și a eventualelor creșteri ponderale.

Echipa terapeutică te va susține pe drumul evoluției tale personale.

E timpul să se întâmple!

E timpul să spui STOP fumatului!

 

Dr Nicoleta Bobuțanu, Medic Primar Psihiatru

Consultații
online